Стотици мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за традиционния ритуал

...
Стотици мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за традиционния ритуал
Коментари Харесай

Напук на ограниченията: Леденото хоро се състоя, за сефте в Тунджа влезе и жена! Зяпачите са хиляди

Стотици мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за обичайния обред по спасяването на кръста, и с цел да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. Заради пандемията нямаше публична организация, само че доста хора се събраха, с цел да спазят традицията. 

Напук на наредбите " леденото хоро " бе изгледано от хиляди, които и сега се намират по поречието на река Тунджа. Хората са се събрали един до различен, снимат, пият и се забавляват. Как това обаче ще с еотрази на заболеваемостта след няколко дни - ще стане ясно скоро.

Иначе, смелчаците нагазиха в Тунджа, пеейки Ботевата ария " Ти ли си мале така жално пела, ти ли си мене три годин клела "

В ледените води за пръв път тази година влезе и жена. Калофер ци играят към този момент за трети път хоро под звуците на песента " Залюбила е Василка ".

Органите на реда пробваха да спрат хорото, само че то въпреки всичко се случи. Кметът на Калофер не влезе в реката, с цел да не дава образец. 

„ Хората ще влязат в реката. Ще си свирят и пеят, само че няма да е, както до момента. За страдание, не ми е хубаво, само че би трябвало да го преодолеем. Аз няма да вляза във водата ”, сподели пред Нова телевизия кметът на Калофер  Румен Стоянов преди хорото да стартира. 

Призивът към туристите тази година беше да не участват поради противоепидемичните ограничения. 

" Ей това са същинските българи. Не им пука ни от санкции, ни от Ковид. Велики сте, бъдете живи и здрави. Традицията няма санкции ", приветстват ги хората

Малко преди този момент имаше случай сред един от участниците и полицията. Той бе изкаран от водата от органите на реда. Мъжът беше единствено по боксерки и евентуално в нетрезво положение. Възможно е обаче и да му е прилошало.

ЕТО Гражданско отделение И МНЕНИЕТО Пожарна охрана СЛУЧАЯ НА МАРТИН ДИМИТРОВ - ЕДИН ОТ СПОДВИЖНИЦИТЕ НА ХРИСТО ИВАНОВ В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ:
Вицепремиер Каракачанов, пращящото буре на модерния български национализъм, приказва безусловно погрешни неща.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР